امروزه یکی از شاخصه های مهم و اساسی در بخش های صنعتی ، صرفه جویی در انرژی الکتریکی مخصوصا در لحظات راه اندازی می باشد. از آنجایی که موتور های الکتریکی ، مصرف کننده اصلی انرژی الکتریکی در صنعت می باشند لذا بهینه سازی در مصرف انرژی در موتور الکتریکی از اهمیت ویژه ای برخوردار خواهد بود.
بهینه سازی در مصرف انرژی در الکترو موتورها با استفاده از کنترل کننده های دور موتور ( اینورتر) انجام میشود.اینورتر یکی از مهم ترین تجهیزات و تکنولوژی های جهان صنعت می باشد که جریان DC  مستقیم را به جریان متناوب AC تبدیل میکند. اساس کار اینورترها بر کنترل دور می باشد  در واقع اینورتر نوعی موتور کنترلر میباشد که با تغییر فرکانس میتواند سرعت و دور موتور الکتریکی را کنترل کند.
از دیگر کاربردها و مزایای اینورتر ها میتوان به راه اندازی نرم بدون آسیب به قسمت های مکانیکی و افزایش طول عمر موتور اشاره کرد اشاره کرد . در واقع در لحظه راه اندازی به دلیل فشار بسیاری که از سمت شبکه به موتور وارد میشودباعث کاهش ولتاژشدید در شبکه و وارد آمدن شک به دستگاه میشود و در نتیجه آسیب دیدن تاسیسات برقی را در پی دارد . حال استفاده از اینوررتر می تواند این آسیب ها را کاهش دهد.  در صورت اضافه بار وارده موتور الکتریکی اینورتر این اضافه بار و جریان را تشخیص میدهد و موتور را خموش میکند.

اینورتر دارای نام های متعددی است که میتوان به نامهای درایو سرعت متغییر ، درایو با سرعت قابل تنظیم ، درایو AC ، درایو فرکانس متغییر نام برد .ارتباط فرکانس و تغییر سرعت در موتورهای الکتریکی به صورت مستقیم هست . از اینورتر ها در دنیای صنعت در موارد متعددی از جمله راه انداختن انواع پمپ ها ، انواع فن ها ، نوارهای نقاله ، آسانسور، جرثقیل ، و اکسترودر و ... استفاده میشود. که هرکدام نیاز به تنظیمات خاص خود را دارد .

ورودی اینورتر ها میتواند تک فاز و سه فاز باشند ولی خروجی همه آنها سه فاز میباشد. همچنین خروجی اینورترها از نظر شکل موج تولیدی به اینورترهای موج مربعی و اینورترهای سینوسی اصلاح شده و سینوسی خالص و اینورتر متصل به شبکه تقسیم میشوند.

کمپانی دلتا ( DELTA) درایو های متنوعی را متناسب با کاربردهای مختلف صنعتی تولید کرده که به طور وسیعی در صنایع ، مورد استفاده  قرار میگیرد.
 

اینورتر های دلتا به گروه های:

VFD M
VFD EL
VFD B
VFD C200
VFD C2000
VFD CP2000
MS300
MH300LS600

تقسیم میشوند که بسته به نوع کار دستگاه مشخصات هرکدام متفاوت است . مشخصات همه اینورتر ها داخل سایت به طور کامل آورده شده است .برای مشاهده محصولات اینورتر دلتا به صفحه مربوط به دسته بندی این محصولات مراجعه نمایید .
در انتخاب اینورترهای دلتا باید به چند نکته توجه داشت :
نوع بار
لغزش های مختلف ماشین های القایی
دقت یا حفاظت و نوع کنترل
توان و ولتاژ کاری الکتروموتور
ولتاژ و جریان موجود در محل کار
فاصله اینورتر تا الکترو موتور و هارمونیک های تولیدی
محیط و شرایط کاری

انتخاب اینورتر بر اساس نوع بار :
بارهای سبک :
کلا بارهایی که جریان راه اندازی پایین دارند و در هنگام راه اندازی نیاز به گشتاور بالایی ندارند و همچنین زمان شتاب بالاتری دارند را بارهای سبک می نامند مانند فن ها ، پمپ ها ، نوار نقاله و....

معمولا فن ها با جریان باد و آب موجود حرکت میکنند و همیشه از حالت ایستا به حرکت درنمی آیندو غالبا در هنگام قطعی برق در حالت دوران هستند که در این حالت اینورتر دور موتور را پیدا کرده و در نتیجه جریان بالایی نمی کشد .

 بارهای متوسط:

بارهایی که جریان اضافه بار تا 150درصد نیاز دارند و الکترو موتورهایی که توسط گیربکس ویا تسمه فولی نیرو انتقال میدهند در ردیف بارهای متوسط قراردارند.

در این گروه برای انتخاب اینورتر باید به مواردی مانند تعداد ورودی دیجیتال و آنالوگ تعداد رله مورد نیاز و پارامترهای مورد نیاز و اینکه حداکثر بار و ضریبی برای اطمینان 20 % بالاتر باید در نظر گرفت .

بارهای سنگین :

بارهایی مثل جرثقیل ، پرس ها و بالابرها نمونه هایی از بارهای سنگین میباشند. در این گروه لازم میباشد که برای دقت کافی و فیدبک ازخروجی مدار اینورتر به صورت Close loop  برای استفاده انکودر بسته شود. در اینگونه اینورترها ، اینورتر باید توانایی تحمل اضافه جریان تا دوبرابر تحمل بارهای ژنراتوری را دارا باشد. گاهی اوقات نیاز است که از مقاومت ترمز برای به هدر رفتن جریان برگشتی حالت ژنراتوری اینورتر ها استفاده کرد .


انتخاب اینورتر براساس پارامتر لغزش:

تفاوت سرعت روتور با میدان مغناطیسی را لغزش نامیده که یکی از مسائل مهم در الکترو موتورها میباشد.
لغزش در زمان های مختلف معانی مختلف پیدا میکند:


1.    لغزش در زمان راه اندازی
2.    لغزش در سرعت سنکرون
3.    لغزش موتور در حین کار
4.    لغزش منفی ( ترمز )
5.    لغزش های بزرگتر از واحد 100%
اینورترها دارای مدهای کاری متفاوت V/F ( فرکانس/ولتاژ ) ، VFPG ، FOCPG میباشند .که این مدهای کاری میتوانند براساس نوع کاربرد لغزش را کنترل کنند .


انتخاب اینورتر بر اساس فاصله اینورتر تا الکترو موتور :

در صورتیکه فاصله اینورتر تا الکترو موتور کم باشد مشکل چندانی بوجود نمی آید ولی هرچه فاصله بیشتر شود به علت شکل موج خروجی اینورترها که به صورت موج مربعی می باشد کابلها مانند خازن عمل میکنند. علاوه بر این الکترو موتور که یک بار LR می باشد ، بار کابل خازنی ( C  ) است و در نتیجه بار کل به صورت LRC درمی آید و باعث بالا رفتن جریان مصرفی و ایجاد خسارت به اینورتر میشود.  برای جلوگیری از این آسیب میتوان با نصب چوک یا فیلتر شکل موج به سمت سینوسی میل پیدا میکند و هرچه این عمل بهتر انجام شود کابل از حالت خازنی خارج میشود و فقط LR موتور جریان میکشد.


انتخاب اینورتر بر اساس دقت یا حفاظت نوع کنترل :

دقت یا حفاظت بالا در دستگاه های بسته بندی و جرثقیل و .... که احتیاج به نصب انکودر دارند.
دقت و حفاظت کمتر که از مدار Open loop استفاده می گردد. مانند جمع کن ها یا باز کننده ها در مورد تنشن و آسانسورها دقت کافی در کاربردهایی که نیاز به ارتباطات Can open ، RS232 ، RS484 دارند. البته تمامی اینورتر های دلتا قابلیت اتصال RS485 را دارند. 


انتخاب اینورتر براساس توان و ولتاژ کاری موجود در محل موجود در الکترو موتور و محل کار :

ولتاژهای موجود در ایران برای استفاده در الکتروموتورها:

ولتاژ220 ولت تکفاز ، ولتاژ 220 ولت سه فاز ، ولتاژ 380 ولت سه فاز ، ولتاژ 660 ولت سه فاز ، ولتاژ 660 ولت شش فاز
پلاک موتور ها نیز معمولا به شرح زیر می باشد :
110 /220       
220 /380
380 /660

660 /1150

باتوجه به برق و ولتاژ ورودی در محل کار باید اینورتر مناسب را انتخاب کرد  . نکته قابل توجه اینکه اینورتر یک مبدل ولتاژ و فرکانس است و افزاینده ولتاژنیست . با توجه به ولتاژ ورودی به اینورتر باید اینورتر مناسب و سربندی صحیح انتخاب شود .
انتخاب اینورتر مناسب  بر اساس شرایط محیط و شرایط کاری شرایط کاری نقش مهمی در انتخاب یک اینورتر دارد. عواملی مانند محل جغرافیایی ، ارتفاع از سطح دریا ، میزان گرد و غبار ، مقدار رطوبت  از نکات مهمی است که باید در انتخاب درایو به آنها توجه داشت . برای انتخاب اینورتر برای محل های با رطوبت بالا اینورتر با IP بالا مانند IP55 مناسب میباشد. در ارتفاعات بالاتر به علت فشار کم هوا تهویه کمتر می باشد لذا گرم تر شدن الکتروموتور بیشتر است .

مشخصات و کاتالوگ های اینورتر های دلتا در سایت به صورت کامل آورده شده است.